(partiprogram)

Till skillnad från andra partier så handlar inte vårat partiprogram bara om att bilda regering med andra. Vi står faktiskt för saker.

Vad vi mest står för är reform av upphovsrättslagen, mer internetfrihet, och att göra det enklare för små partier att komma in i riksdagen.

Mer detaljerad information kan du se nedan.

1. Reform av upphovsrättslagen. Hur det är designat nu kan inte den vanliga människan använda något upphovsrättsskyddat lagligt. Det krävs avtal och mycket pengar för att göra detta. Vi vill införa ett enkelt system för detta, ungefär som radiomusik distribureras. Radiokanaler kan sända vad som helst utan att behöva kommunicera med varje musikskapare. Allt som krävs är en specifik licens. Vad vi menar är då användadet av detta material på internet utan att det blir blockerat. Vi vill också att program finansierade av public service ska vara gratis att använda för medborgare. De finansieras av skattebetalare, så skattebetalare ska kunna ha åtkomst till det.

2. Vi står också för frihet på internet. GDPR har visserligen gjort att webbsidor måste meddela om spårningen de gör, hur det är i praktiken istället är att varenda webbsida använder samma popupskärm där användaren kan "välja cookies" som ska sparas. Detta tycker vi inte borde vara fallet. Vi vill även att censur från stater inte ska tillåtas. Ja, vissa åsikter kan uppfattas som stötande och "dåliga," men censur ska inte få förekomma. Om staten skulle kräva varje webbsida att manuellt ta bort innehåll, skulle inte små webbsidor kunna klara sig. Den enda lösningen för de vore att använda artificiell intelligens för att ta bort innehåll. Vare sig denna fungerar eller inte kan göra stor skillnad i hela internet.

3. Sverige är väldigt demokratiskt. Vem som helst kan skapa ett parti, men för att bli invald i riksdagen krävs minst 4% av rösterna. Små partier har då väldigt svårt att bli invalda. Varför rösta på det här nya partiet när det är stor chans att det inte kommer in? Om ett parti ligger ungefär vid 4% kanske folk inte röstar på det alls, och det får då färre väljare även om det lyckas komma in i riksdagen. Vi vill att mindre partier ska ha en chans, även om det innebär svårare regeringsbildning. 3% av befolkningen ska vara tillräckligt för att påverka samhället. Vi vill också få in en debatt om att införa röstsystem som man kan rösta på mer än ett parti, så som rankad röstning. Hur exakt detta ska gå till är vi inte säkra på, men det borde diskuteras mer än det görs idag.

Utöver detta är vi mest ett "skämt-parti." Vi tror verkligen inte att vi ska få ihop 4% av rösterna till nästa val. Men vi ställer ändå upp, för att vi kan. Och vi får. Det är våran rättighet. Rösta på oss om du vill visa ditt stöd, men tro inte att vi kommer faktiskt kunna göra någon skillnad. Vi ställer upp i riksdagsvalet 2022, och också valet till europaparlamentet 2024.

 

Senast uppdaterad: 2022-09-19.